Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger og statistik. Læs mere. Jeg accepterer cookies fra dette website

Accepter

Kunstkoncert - Via Dolorosa

Via Dolorosa er en kunstkoncert, som tager sit udgangspunkt i de 14 hændelser på Jesu vej fra Pilatus’ domfældelse og frem til gravlægningen. Man får således både mulighed for at høre en koncert, og man får præsenteret helt nye, moderne og meget forskellige bud på kirkekunst.

Kunstkoncertens omdrejningspunkt er 14 malerier på 1 x 1 m, hvor 14 af Gallerie Rasmus´ fremmeste kunstnere - både danske og udenlandske - giver deres personlige bud på én af de hændelser, der finder sted på Jesus tunge vandring langfredag ad Via Dolorosa, smertens vej. De 14 malerier præsenteres med recitation og sang akkompagneret af klaver.

Varighed: Ca. 1 time og 15 minutter
Sanger: Jesper Buhl
Klaver: Tore Bjørn Larsen
Komponist & tekstforfatter: Tore Bjørn Larsen
Bibeltekster Det Danske Bibelselskabs oversættelse, 2004

Om koncerten

Recitation, sang og klaver samt præsentation af malerier.

Koncerten er en musikalsk rejse med Jesus på vejen fra Pilatus op ad Via Dolorosa mod Golgata og videre under hans lidelser på korset for at slutte med gravlægningen. Vi er som lyttere og tilskuere således med hele vejen den tunge langfredag. Både teksterne og musikken er nye fortolkninger af begivenhederne langfredag og understøtter malerierne.

Om malerierne

Peter Rasmus Lind fra Gallerie Rasmus har på baggrund af sit store netværk af og kendskab til kunstmalere fundet frem til 14 kunstnere. Alle disse kunstnere - danske såvel som udenlandske - har med stor begejstring kastet sig over opgaven. Opgaven var, at hver af disse 14 kunstnere fik udleveret en overskrift til en af de 14 forskellige situationer, som opstod under Jesu vandring fra Pilatus til graven.

Der er udvalgt 14 meget forskellige kunstnere med meget forskellige udtryk, hvorved der gives et hidtil uset mangfoldigt billede af nye måder at betragte højdepunktet i den nytestamentlige kernefortælling. Nærmest som i et kalejdoskop præsenteres der helt nye fortolkninger af kirkekunst!

Udover bl.a. franske Anne Brérot, spanske Benjamin Torcal Torres og amerikanske Brad Moody kan af danske kunstnere nævnes f.eks. Anders Moseholm og Ken Denning.

Værkerne:

1. Jesus dømmes til døden af Quim Domene
2. Jesus tager korset på sig af Janusz Tyrpak
3. Jesus falder første gang af Anders Moseholm
4. Jesus møder sin moder af Benjamin Torcal Torres
5. Simon af Kyrene hjælper Jesus med at bære af Øssur Mohr
6. Veronika rækker Jesus svededugen af Laura Iniesta
7. Jesus falder anden gang af Ralph Bernabei
8. Jesus taler til de grædende kvinder af Nille Bech
9. Jesus falder tredje gang af Pierre Bonetto
10. Jesus berøves sine klæder af Ken Denning
11. Jesus bliver korsfæstet af Brad Moody
12. Jesus dør af Jes Mogensen
13. Jesus tages ned af korset af Anne Brérot
14. Jesus lægges i graven af Dolores Masramon

 

Om musikken og teksterne

I mange katolske kirker hænger der i sidskibene eller langs på skibets ydervægge billeder med motiver, de 14 stationer, den såkaldte korsvej, som særligt i fastetiden benyttes til fordybelse og reflektion, hvortil man kan knytte en tanke over vores nutidige situation. De 14 stationer har deres faste titel, som beskriver den pågældende hændelse i langfredagens sidste dramatiske begivenheder. Hertil føjes i traditionen ved andagter gerne en passende bibeltekst, de kan dog variere en lille smule. De efterfølgende tekstmeditationer er i vores kunstkoncert sammensat med inspiration fra adskillige korsvejsandagter.

Hele forløbet danner et ganske særligt mønster ved at bestemte motiver vender tilbage:
- Jesus falder tre gange (station 3, 7 & 9).
- Jesus møder kvinder tre gange (station 4, 6 & 8)
- to stationer omhandler mænd (station 5 & 10) osv.
Dette understreges formelt i den musikalske iscenesættelse ved at genbruge det musikalske stof. Således fremstår musikken som et slags patchwork - eller et
kludetæppe.

Om aktørerne

Jesper Buhl - er uddannet sanger på Det Fynske Musikkonservatorium. Jesper Buhls glansrolle har - ifølge Søren Schauser fra Berlingske Tidende - været ”Eight Songs for a Mad King” af Peter Maxwell Davies. Denne påstand understøttes af det faktum, at komponisten selv tildelte Buhl titelrollen ved opførelsen på komponistens 70-års fødselsdag.

I 9 år var Jesper Buhl succesrig chef for Den Fynske Opera. Chefstillingen har dog ikke frarøvet danskerne muligheden for at høre Jesper Buhls dybe baryton og farverige personlighed - her og der og alle vegne.

Tore Bjørn Larsen - er uddannet komponist på Det Fynske Musikkonservatorium. Studerede efterfølgende komposition i solistklassen på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium i København med Hans Abrahamsen som lærer. Solistklassen afsluttedes med debutkoncert i november 2000, hvor oratoriet ”bound to nowhere” opførtes i hhv. Fåborg kirke, Sct. Hans kirke i Odense og Helligåndskirken på Strøget i København.

Seneste værk: Ved indvielsen af Sct. Nicolai kirkes nye orgel i Svendborg i maj 2016 uropførtes ”Book of Twelve”, - en samling af 12 præludier og 12 fugaer for orgel samt tre spektakulære korværker.

Booking:
Tore Bjørn Larsen
tlf. 2084 3514
Mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.