Reidar Magnus

Reidar Magnus

Reidar Magnus blev født i Leipzig af norske forældre. Han voksede op i Bergen, men familien flyttede i 1915 til Kristiania (det nuværende Oslo). Han fik tuberkulose tidligt i sin ungdom og blev sendt til Danmark på sanatorium i Vejle med efterfølgende rekreation i Provence. I Frankrig mødte han nogle danske kunstnere og kom senere på Kunstakademiet i København, blev dansk gift og lagde sit kunstneriske virke i Danmark. Fra 1932 arbejdede han på kunstakademiets grafiske skole med farvelitografier, ofte i store formater. I 1936 skabte han en orientalsk serie, farvelitografier, der illustrerede Højsangen i Biblen. I løbet af 1930’rne udstillede han kun enkelte malerier og i løbet af 1940’rne gik han næsten i stå som maler og grafiker. Han ernærede sig i disse år bl.a. som konservator. I 1952 genoptog han arbejdet med grafikken og koncentrerede sig efterhånden udelukkende om litografiet. Han eksperimenterede med farvelitografiet og hentede inspiration fra både oldnordisk kunst, jødisk, græsk og egyptisk mytologi, som han sammenfattet i intense litografiske farvekompositioner og kaldte “mytografier”. Disse magisk-visionære farvelitografier er nok Reidar Magnus’ vigtigste kunstneriske indsats og udgør inden for grafikken noget af det ypperste i dansk kunst.

Alle Reidar Magnus’ farvelitografier, der er lavet i meget små oplag, er skabt på Det Kongelig Danske Kunstakademis grafiske skole, hvor han arbejdede det meste af sit liv. I en årrække indtil sin død fungerede han som konsulent for litografi på akademiets grafiske skole. Han eksperimenterede med og fornyede den litografiske teknik, og han var et forbillede for kunstnere som bl.a. Richard Winther, Frank Rubin, Jørgen Rømer og Svend Wiig Hansen.
Reidar Magnus var en flittig udstiller med et stort antal udstillinger i ind- og udland.
Han var en ener i kunstens verden, der hele livet var fattig som en kirkerotte, men rig på kunstneriske evner. Anerkendelsen kom sent; men den kom.

Reidar Magnus var medlem af Koloristerne fra 1964 til 1968 og modtog Eckersbergmedaljen i 1965.

Reidar Magnus er repræsenteret på bl.a. Statens Museum for Kunst, Museum Jorn Silkeborg, Vejle Kunstmuseum, Kastrupgårdsamlingen og Henie-Onstad Kunstsenter i Oslo.

266-055.tif