Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger og statistik. Læs mere. Jeg accepterer cookies fra dette website

Accepter

Aktuelle kunstudstillinger i Odense, Ny Vestergade nr. 8+9


Kvinder i kunsten

fra 27. marts til 2. maj

Ny Vestergade 9, Odense
 

Tiden går hurtigt i godt selskab, og god kunst er godt selskab. 
Mandag den 23. marts er det faktisk 30 år siden, at det første Rasmus-galleri åbnede 
i Fredes gamle kælderbutik i Ny Vestergade 8, Odense.
Af hensyn til den i landet herskende smittefare er markeringen af jubilæet udsat til senere.

Men den 27. marts åbner vi for temaudstillingen 
”Kvinder i kunsten”

Kunsthistorien er fuld af billeder af kvinder. Kvinden som model, mor og hustru. Men kun sjældent med kvinden som den udøvende kunstner. I slutningen af 1800-tallet blev vilkårene for kvindelige kunstnere gradvist bedre, og i dag kender vi en række betydningsfulde kvindelige kunstnere fra denne periode og første halvdel af forrige århundrede som f.eks. Anna Ancher (1859-1935), Bertha Wegmann (1847-1926) og Anne Marie Carl Nielsen (1863-1945) – ikke at forglemme fynske kvindelige kunstnere som Anna Syberg (1870-1914), Alhed Larsen (1872 - 1927) og Ruth Weber (1894-1977) – og siden er der kommet mange til. 
Som inspiration for mandlige kunstnere har kvinderne op gennem kunsthistorien måttet stå model til mangt og meget begyndende for 24.000 år siden med Venus fra Willendorf, over Venus fra Milo og den lille havfrue til Svend Wiig Hansens ”Oceania” på Flakhaven i Odense.

På denne udstilling viser Gallerie Rasmus kvinder i kunsten, både som motiv og som udøvende kunstnere og præsenterer et udvalg af galleriets kunstnere: Marianne Christoffersen (DK), malerier og grafik; Maise Corral (Spanien), malerier og grafik; Anne Krøner (DK), malerier og grafik; Kurt Mair (Tyskland), malerier og grafik, Mogens Andersen (DK) malerier; Nina Lodahl Gjessing, malerier, Andy Warhol, serigrafier samt Lone Osmann (DK) skulpturer.

Du er velkommen til at kigge forbi, nyde udstillingen.

Bemærk: Der afholdes ikke efterfernisering ved denne udstilling.

 

 

De Smaa Dyr synger

fra 27. marts til 2. maj

Ny Vestergade 8, Odense
Mindeudstilling for Peder Freund (9/8 1951 – 31/1 2020)

De Smaa Dyrs far, den fynske kunstner Peder Freund, er død efter længere tids sygdom. 
Peder Freund havde en særlig tilknytning til Gallerie Rasmus, da han er kunstneren bag galleriets Rasmus-logo. I 1993 lavede han også forside-layout til galleriets nystartede blad (som udkom halvårligt helt frem til 2016) og samme år havde han sin første separatudstilling i Gallerie Rasmus. Det var vistnok ved den lejlighed, at han for første gang præsenterede De Smaa Dyr på en større udstilling.

Peder Freund skabte De Smaa Dyr. En motivkreds, hvor De Smaa Dyr befolker en verden med rangorden, adfærd, skrifttegn, musik og ritualer. De indgår i en universel cyklus med erkendelse af en harmoni mellem dem selv og deres verdensbillede. 
Ideen til Smaa Dyr opstod, da Peder Freund for mange år siden så en tv-udsendelse om en grønlandsk åndemaner. Det blev vist, hvordan åndemaneren pustede ”liv” i en amulet. Man så selve den rituelle handling, hvor knogler, små sten og sedler med tekst og symboler blev puttet ind i amuletten, som til slut blev surret sammen med sener og pyntet med fjer. Denne skabelsesproces fascinerede Peder Freund så meget, at han besluttede at skabe sit eget kunstneriske univers. Som selvbestaltet skaber kan man godt tillade sig at vælge det onde fra, mente Peder Freund. Derfor er De Smaa Dyrs verden et positivt univers.
Urmennesket, dets levevis og mystik fascinerede Peder Freund. Studiet af de endnu levende oprindelige befolkningsgruppers tro på at alt er beåndet, at alt i naturen er levende og skal respekteres samt deres kontakt med ånderne, bragte Peder Freund ansigt til ansigt med ”døren” mellem det synlige og det usynlige.  For bedre at kunne skildre De Smaa Dyrs tanker og følelser lod Peder Freund sig i sine seneste malerier inspirere af den australske urbefolknings maleteknik og udviklet et prikmaleri, hvor han afsatte drømmespor hen over billedet.

Peder Freund gik på Det Fynske Kunstakademis tegneskole. Han skabte sig derefter en levevej i reklamebranchen; men han levede for sit kunstneriske univers, De Smaa Dyrs verden. 
De Smaa Dyr blev malet på kunstfærdigt sammenflikkede træplader (kun sjældent på lærreder), på skuffedarier, på borde, på stole og på træklodser – sidstnævnte kaldte han for steler. De Smaa Dyr opstod også som sirligt udskårne figurer og magiske relikvieskrin. På et tidspunkt kun man også få Smaa Dyr graveret i vinglas og endog som julepynt. Peder Freund oplevede også at se sine Smaa Dyr på forsiden af de fynske telefonbøger. I den forbindelse fik det daværende Fyns Telefon produceret en del merchandise i form af postkort, telefonkort og T-shirts – alt sammen med Smaa Dyr motiver. Ideen med Smaa Dyr T-shirts tog Gallerie Rasmus op igen senere og fik lavet en særlig galleri-kollektion.

Skaberen er død, men De Smaa Dyr lever videre og de synger – til solen, til månen, til dagen, til natten, til kærligheden og sorgen, livet og døden.

Du er velkommen til at kigge forbi, nyde udstillingen.

Bemærk: Der afholdes ikke efterfernisering ved denne udstilling.

 

Se kommende udstillinger i Odense her